Etkinlikler

Trakya Üniversitesinde, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında etkinlik düzenlendi

Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜKSAM), Trakya Üniversitesi Öğrenci Konseyi ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı (SKS) iş birliğinde düzenlenen etkinlikte şiddetin psikolojik sonuçları, kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmaları, kadına şiddetin önlenmesine dair kanun ve uygulamalar ile siber zorbalık ve güvenli internet kullanımı konusunda bilgiler paylaşıldı.

 

Etkinlik kapsamında ayrıca kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi ve Plastik Sanatlar Topluluğu Akademik Danışmanı Doç. Dr. Kerem İşcanoğlu tarafından çizim performansı gerçekleştirerek gün sonunda aynı temanın işlendiği sergi açıldı. Kadın dayanışmasının ön plana çıkarıldığı etkinlikte, Müzik Topluluğu da Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne özel konser etkinliği gerçekleştirdi. Etkinliğe, Plastik Sanatlar ve Müzik Topluluğunun yanı sıra AR-GE Bilişim, Institute Of Engineers and Everone Else (IEEE), Genetik ve Biyoteknoloji (TÜGEBİT) ile Internet Of Things (IOT) topluluğu da destek verdi. Etkinlikler sırasında üniversite öğrencileri, kadına yönelik şiddete karşı olduklarını farkındalık faaliyetlerine verdikleri önem ve destekle gösterdi.

 

Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sanat ve Gösteri Merkezi’nde düzenlenen etkinlik açılışında konuşan Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜKSAM) Müdürü Doç. Dr. Esma Mıhlayanlar, kadına yönelik şiddetin evrensel bir sorun olduğunu ve temel insan haklarının ve özgürlüklerinin ihlali ve eşit olmayan güç ilişkilerinin sonucu olarak ortaya çıktığını ifade etti. Kadınların dünyanın her yerinde sosyal, kültürel ve ekonomik farklılıklar olmaksızın hak ve hürriyetleri ihlal edilerek şiddete uğradığını belirten Doç. Dr. Esma Mıhlayanlar, “Özgürlükleri kısıtlanmakta, toplumda görünürlükleri engellenmekte, ruh ve beden sağlıkları bozulmaktadır. Küresel bir sorun olan kadına yönelik şiddet, kadının tüm yaşantısını olumsuz etkilemekle birlikte toplumda toplumu da olumsuz etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan istatistiklere göre, her 3 kadından biri yaşamı boyunca şiddetin çeşitli türlerine maruz kalmaktadır. Ayrıca şiddetle karşılaşan bu kadınların, pek çoğunun 15- 24 yaş aralığında genç kadınlar olduğunu ifade etmek isterim.” dedi.

 

Kadına yönelik şiddetin, biyolojik, psikolojik ve sosyal çevrede ele alınması gereken bir konu olduğunu belirten Doç. Dr. Esma Mıhlayanlar, “Dünyada ve Türkiye'de devletlere bağlı kurumlar, topluluklar, sivil toplum örgütleri, kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla çeşitli politikalar geliştirerek, çalışmalarını hızlandırmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti anayasamızda belirlenen haklar başta olmak üzere ilgili kanunlarla bakanlıklara bağlı birimler ve eylem planlarıyla kurumlar arası iş birliği sağlanarak çalışmalar yürütülmektedir. Yürürlükteki bu kanun ve yasal haklar kapsamında kişiler herhangi bir şiddet durumuyla karşılaştıklarında neler yapabilecekleri konusunda bilgilendirmekte ve mağdur kişiler koruma altına alınmaktadır. Kadına yönelik şiddetle mücadele, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması öncelikli konular arasında önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu.

 

Trakya Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezinin kurulduğu günden bugüne kadınların sağlık, eğitim, ekonomi gibi farklı alanlarda yaşadığı sorunları belirlemek ve bu sorunlara çözüm önerileri üretmek amacıyla çalışma ve faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Doç. Dr. Esma Mıhlayanlar, “Kurum içi ve kurum dışı iş birlikleriyle yerel, ulusal ve uluslararası çalışmalarda yer almayı sürdürmekteyiz. Kadına yönelik şiddetle mücadele, farklı disiplinlerle çok yönlü olarak toplumun tüm kesimleriyle birlikte ele alınması gereken bir konudur. Şiddetin önlenmesi konusunda toplumsal farkındalığın arttırılması, özellikle eğitim kurumlarının tüm kademelerinde her türlü şiddete yönelik olarak bilinçlendirme çalışmaları yürütülerek eğitim ve koruyucu hizmetlerle şiddetin önlenmesine odaklanmalıdır. Hepimizin hedefi, şiddetin oluşmaması ve önlenmesi olmalıdır. Üniversitemiz bünyesinde de fakülte ve enstitülerde lisans ve lisansüstü eğitim programlarında bu konularda dersler, projeler ve tezler yürütülmektedir. Kadının insan hakları korunarak ekonomik ve toplumsal yaşamda daha aktif ve üretken olması, karar verme süreçlerine dâhil edilmelerinin sağlanmasıyla kadına yönelik her türlü şiddetin azaltılmasına katkı sağlanacaktır.” ifadelerini kullandı.

 

Etkinlik, kadına yönelik şiddet konusunda yapılan sunumlar ile devam etti. Trakya Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Seda Donat Bacıoğlu, “Kadına Yönelik Şiddetin Psikolojik Sonuçları”, Av. Ayşenur Çalışkanlar Aşılıoğlu “Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ve Uygulamalar Edirne Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Kuruluş Müdürü Nihan Erten “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Mekanizmaları ve Uygulamaları ile Dr. Öğr. Üyesi Andaç Şahin Mesut “Siber Zorbalık ve İnternetin Güvenli Kullanımı için Dikkat edilmesi Gerekenler” konularında sunumlar gerçekleştirerek bilgi paylaşımında bulundu.

Ek Resimler
Bu içerik 13.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 1471 kez okundu.
Bağlantılar